topbanner

Τελευταία Νέα

Ομιλία Δρ Λάμπρος Λάμπρου στα εγκαίνια του νέου ΖΚΛ

image01Στη σύγχρονη εποχή οι Ζωολογικοί Κήποι αποτελούν σημαντικές μορφωτικές και επιστημονικές εγκαταστάσεις οι οποίες συμμετέχουν στην εκτροφή και διάσωση ζώων που είναι υπό εξαφάνιση, και άλλων σπάνιων ειδών. Συμβάλουν στην καλύτερη γνωριμία και συμμετέχουν κατευθείαν στην παγκόσμια στρατηγική προστασίας της φύσης.

Δίνουν στους επισκέπτες την δυνατότητα επαφής και γνωριμίας με τα ζώα. Αναπληρώνουν ένα αισθητικό κενό στην σχέση του σημερινού ανθρώπου με την φύση και αποτελούν πηγή γνώσεως και γνωριμίας για τον κάθε επισκέπτη. Βοηθούν στην αφύπνιση της τόσο αναγκαίας συναισθηματικές σχέσης του ανθρώπου με την φύση και το ζωντανό της μέρος. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η επαφή με τα ζώα βοηθά προπάντων στα παιδιά την εξέλιξη της αισθηματικής τους πλευράς και έτσι βοηθά στην διαμόρφωση ενός καλλιεργημένου χαρακτήρα.

Η κύρια αιτία ύπαρξης της εκστρατείας για την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος είναι η αναγκαιότητα για την ίδια ύπαρξη του ανθρώπου σε αυτό τον πλανήτη και το γεγονός ότι η φύση σε όλη την πολυμορφία και τελειότητα είναι αμίμητη και τόσο όμορφη.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως ο άνθρωπος πότε δεν γνωρίζει πότε και ποιό ζώο θα καταστεί αναγκαίο στην ζωή του. Έτσι και εξαφανιστεί ένα είδος ζώου θα επαλειφθεί μια για πάντα από τον πλανήτη, επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να το δημιουργήσει. Εξάλλου δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να εξοντώσουμε τα ζώα, αντίθετα έχουμε χρέος να τα διατηρήσουμε για τις μελλοντικές γενιές.

image03Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη μας οδήγησε την εκδίωξη των ζώων από τους αρχικούς βιότοπους τους. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος οδήγησε στο σταδιακό αφανισμό της πολυμορφίας της ζωής στη Γη. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι αποτέλεσμα της παράλογης συμπεριφοράς του ανθρώπου έχουν εξαφανιστεί ακόμη και τα είδη των ζώων που ζούσαν σε μεγάλους αριθμούς. Για παράδειγμα ακόμα στις αρχές του περασμένου αιώνα η Αφρική θεωρείτο σαν ένας μοναδικός ζωολογικός κήπος. Σήμερα η πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού της Αφρικής δεν έχει δει ποτέ την αρχική πανίδα της ηπείρου αυτής.

image05Κατά τις τελευταίες δεκαετίες επήλθε σε ολόκληρο τον κόσμο καταστροφική μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων. Χάρις στους ζωολογικούς κήπους δεν εξαφανίστηκε μια σειρά ζώων όπως το άλογο Πρεβάλσκι, η χήνα της Χαβάης και πολλά άλλα. Οι διεθνείς οργανώσεις για την προστασία της φύσης και των φυσικών πόρων έκαναν σαφές ότι δεν υπάρχει οικονομική δύναμη που να επιλύσει αυτό το πρόβλημα. Γι' αυτό κλήθηκαν οι ζωολογικοί κήποι να συμμετάσχουν στην αναπαραγωγή και διάσωση των ζώων τα οποία στην ελεύθερη φύση απειλούνται με εξόντωση.

 

image06Τους πληθυσμούς των άγριων ζώων επηρεάζει και το εμπόριο που γίνεται με αυτά. Γι' αυτό το 1973 στην διεθνή διάσκεψη στην Ουάσινγκτον έγινε η σύμβαση για το διεθνές εμπόριο με τα επηρεαζόμενα είδη άγριων ζώων και φυτών. Τα κράτη που υπέγραψαν αυτή την σύμβαση η οποία είναι γνωστή ως CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) είναι υποχρεωμένα εκτός των άλλων να αναγνωρίζουν ότι τα ζώα που ζουν ελεύθερα στην φύση είναι μέσα στα πανέμορφα και πολύμορφα σχήματα αναντικατάστατο μέρος των φυσικών συστημάτων της γης τα οποία πρέπει να προστατεύονται για την παρούσα και μέλλουσα γενιά. Μετά ότι είναι γνώστες της συνεχώς αυξανόμενης αξίας των ζώων και της άγριας βλάστησης από την σκοπιά της αισθητικής, επιστήμης, μόρφωσης, ανάπαυσης και οικονομίας. Αναγνωρίζουν επίσης ότι τα έθνη και τα κράτη είναι και πρέπει να είναι οι προστάτες της δικής τους χλωρίδας και πανίδας. Η Κύπρος είναι μέρος του CITES από την 1η Ιουλίου 1975.

image07Στην εποχή μας οι ζωολογικοί κήποι σε όλο τον κόσμο εκτός από το να προσφέρουν στους ανθρώπους την ξεκούραση, ψυχαγωγία και μόρφωση ανέλαβαν αυτό το χρέος της διάσωσης των ζώων και το τοποθετούν στην πρώτη θέση.

Από αυτή την σκοπιά είναι αναγκαίο ο κάθε ζωολογικός κήπος να είναι αξιοπρεπής εγκατάσταση. Οι ζωολογικοί κήποι, αντιλαμβανόμενοι τα καθήκοντα τους, συνενώθηκαν σε ηπειρωτικούς συνδέσμους για να μπορούν καλύτερα να μεταδίδουν εμπειρίες, να οδηγούν τις εκτροφές αυτών των σπάνιων ζώων, και για να διαδραματίζουν καλύτερο ρόλο στην επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται.

image20Βρίσκομαι στη θέση του διευθυντή και κτηνιάτρου του ζωολογικού κήπου Λεμεσού για 3 θητείες αξιέπαινων δημάρχων. Του κ. Χατζηπαύλου, του κ. Κοντίδη και του κ.Χρίστου. Σε όλα αυτά τα χρόνια ήλπιζα ότι το όνειρο μου, δηλαδή αυτό που βλέπουμε σήμερα, θα γίνει πραγματικότητα και δεν σας κρύβω την ικανοποίηση και ευτυχία μου που καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό τον αξιόλογο ζωολογικό κήπο.

Χάρις στην ευαισθησία, προσωπική πρωτοβουλία και επιμονή του δημάρχου Λεμεσού κ.Ανδρέα Χρίστου δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος και ελκυστικός ζωολογικός κήπος για τους πολίτες της Λεμεσού και ολόκληρης της Κύπρου.

image09Ο νέος ζωολογικός κήπος έχει χτιστεί βάσει της σύγχρονης αντίληψης για τους ζωολογικούς κήπους και έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά από πέτρα, ξύλο, γυαλί και σχοινί. Δημιουργήσαμε σύγχρονους χώρους φιλοξενίας των ζώων που προσομοιάζουν το φυσικό τους περιβάλλον και τους προσφέρουμε την πρέπουσα φροντίδα, διατροφή και περίθαλψη.

Δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να βρίσκεται σε ένα ευχάριστο φυσικό περιβάλλον, να νιώθει ότι έχει μια αμεσότητα με τα ζώα μακριά από μεταλλικές και τσιμεντένιες κατασκευές. Σκοπός του ζωολογικού μας κήπου είναι να προσφέρουμε στους πολίτες της Λεμεσού ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό κέντρο το οποίο έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται όλες οι ηλικίες, οικογένειες και ομάδες. Έχει δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο όπου θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές διαλέξεις σε σχολεία και ομάδες επισκεπτών.

image10Επίσης για εκπαιδευτικό και ενημερωτικό σκοπό ο Ζωολογικός Κήπος Λεμεσού που πρωτοπορεί, έχει προσθέσει στις ταμπέλες τις πληροφορίες των ζώων που φιλοξενεί, την αξιολόγηση του κάθε είδους από την IUCN και την CITES για να μπορεί ο ίδιος ο επισκέπτης να εκτιμήσει την ιδιαιτερότητα του είδους με σκοπό την ευαισθητοποίηση του. Για τους επισκέπτες έχουμε επίσης καθιερωμένα καθημερινά εκπαιδευτικά ταΐσματα για να γνωρίσει καλύτερα μερικά είδη ζώων και να μάθει περισσότερα για αυτά.

Παίρνοντας μέρος και εμείς στην διατήρηση των ειδών, φιλοξενούμε ένα είδος που είναι στο πρόγραμμα EEP (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διατήρησης ειδών υπό εξαφάνιση) και μας έχουν δεχτεί και για δεύτερο είδος που θα έρθει σύντομα. Επίσης έχουμε εξασφαλίσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick για την αναπαραγωγή δυο Κυπριακών ερπετών μιας χελώνας. Με την στήριξη του Τμήματος Δασών έχουμε επιχειρήσει την αναπαραγωγή του Ευρασιατικού Γύπα με σκοπό την απελευθέρωση του.

image11Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Λεμεσού κ.Ανδρέα Χρίστου και το δημοτικό συμβούλιο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Τους λειτουργούς, τη δημοτική γραμματέα Γεωργούλα Λεωνίδου, το δημοτικό μηχανικό Αντώνη Χαραλάμπους, τον οικονομικό διευθυντή Χρίστο Κυριάκου, για την στήριξη και βοήθεια τους.

Εγκάρδιες ευχαριστίες εκφράζω στους φίλους συνεργάτες των κτηνιατρικών υπηρεσιώντο Διευθυντή των κτηνιατρικών υπηρεσιών κύριο Γεώργιο Κυριακίδη, το Κτηνιατρικό Λειτουργό κύριο Θεοφάνη Πιερίδη, το κύριο Ηλία Παντέχη και τον επαρχιακο κτηνιατρικό λειτουργό κύριο Ευαγγέλου, τα μέλη του ΠΚΣ και Κτηνιατρικού Συμβουλίου, τη κυρία Έλενα Ερωτοκρίτου από το τμήμα περιβάλλοντος, το κύριο Χάρη Νικολάου από το image20Τμήμα Δασών, το προϊστάμενο της υπηρεσίας θήρας κύριο Παντελή Χατζιγέρο και άλλους κρατικούς λειτουργούς που με σοβαρότητα, σεβασμό και επαγγελματισμό δουλέψαμε συλλογικά για μπορέσει ο ΖΚΛ σήμερα να λειτουργά ως αδειούχος.

jirosekΕυχαριστίες εκφράζω σε όλους τους χορηγούς, που χωρίς την οικονομική βοήθεια που πρόσφεραν ίσως να μη βρισκόμαστε εδώ για να κόψουμε τη κορδέλα και να χαιρόμαστε μαυτό που θα αντικρίσουμε σε λίγο.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αξιόλογο σύμβουλο μας κ.VladislavJirousek ο οποίος δεν μπορούσε να είναι σήμερα κοντά μας λόγο μακράς απουσίας του στο εξωτερικό.Μας εύχεται πολλές επιτυχίες στο ΖΚΛ.

Ιδιαίτερες και εγκάρδιες ευχαριστίες εκφράζω στη δημοτική αρχιτέκτονα κ.Λένια Μπέρου για την μεγάλη και επίμονη προσπάθεια που καταβάλαμε από κοινού για την image19υλοποίηση αυτού του έργου. Επίσης τον προϊστάμενο πρασίνου .Σταύρο Ιωαννίδη και το υπόλοιπο τεχνικό προσωπικό που εργάστηκε στο ζωολογικό κήπο και τους εργολάβους για την πολύ καλή συνεργασία τους. Την ζωολόγο Μίρκα Κουτσούρη και το υπόλοιπο προσωπικό μας που είναι η ραχοκοκαλιά του ζωολογικού κήπου από εδώ και πέρα.

Τελειώνοντας επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την οικογένεια μου και συγκεκριμένα τη γυναίκα μου Χάνα και τις κόρες μου Γεωργία και Ελένη για την βοήθεια, στήριξη και κατανόηση σε όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στον ζωολογικό κήπο.

 Ευχαριστώ πολύ.

Δρ. Λάμπρος Λάμπρου

Διευθυντής ΖΚΛ